Taskers Rygsæk Guide

 SIDE 1  SIDE 2 - SIDE 3  SIDE 4 - SIDE 5 - SIDE 6 - SIDE 7 

       

        Se kataloget her         Se alle tasker her          Se sorte tasker her          Se brune tasker her          Se røde tasker her        Se skuldertasker her

Når du skal ud og købe en rygsæk, er der en række ting du bør overveje, før du bestemmer dig for en model. Hvad skal rygsækken bruges til? Hvad er dit budget? og meget meget mere. Det er ærgerligt at bruge mange penge på en rygsæk, som ikke lever op til dine forventninger, så prøv om du kan lave dit forarbejde ordenligt, før du tager dit endelige valg. Vi har alle prøvet at lave et fejlkøb af et eller andet. Først har du deporteret fejlkøbet til den bagerste del af skabet, siden til loftet og til sidst er det endt på genbrugsstationen. En god rygsæk er ikke billig, så vælg rigtigt første gang.
 
Denne rygsæk guide er til for at hjælpe dig med at tage det rigtige valg, når du står og skal anskaffe dig en ny rygsæk. Rygsækguiden vil hjælpe dig med at finde den rygsæk, der passer til din ryg og dine behov.
 
Valg af rygsæk
Inden du begynder at se på rygsække er det vigtigt, at du får noteret dine krav ned på et stykke papir. Nå du står i butikken mister du hurtigt overblikket og begynder at lade dig påvirke at ting, som ikke er så vigtige. Så sæt dig ned med blyant/papir og begynd at notere krav til rygsækken. Dine krav skal tage udgangspunkt i, hvad du skal bruge rygsækken til. Der er milevid forskel på, om du skal bruge rygsækken til fjeldvandring i Nordnorge eller til skolebrug. Nedenfor er en inspirationsliste som du kan bruge.
 
- Hvor mange kilo skal rygsækken bære.
- Hvor mange liter skal den kunne indeholde. Volumen i en rygsæk måles i liter.
- Dit budget.
- Antal rum i rygsækken.
- Materialevalg, skal den være regntæt.
- Ergonomi.
- Størrelse af rygsæk.
 
Udgangspunktet er, at vælger du en forkert rygsæk, vil den ikke blive brugt. Så hvis du begynder med at se på størrelsen af rygsækken, er det et godt sted at starte din jagt på den rigtige rygsæk. Som en test bør du samle alt det du planlægger at putte i din rygsæk på et bord. Er der tale om en rygsæk til naturvandringer er det vigtigt, at du husker at få alt forbrugsgodset med, det vil sige mad og drikkevarer. Når du har samlet alle ting, skal du finde rumfanget af det. Grunden til dette er, at mange rygsæk-producenter oplyser volumen af deres rygsæk i liter (rumindhold). Det vil sige, at har du et nogenlunde overblik over, hvor mange liter dit grej fylder, kan du bruge denne information til at udvælge en rygsæk i en passende størrelse. Du bør selvfølgelig være opmærksom på, at dit skiftetøj kan sammenpresses så det fylder langt mindre. For at beregne rumfanget af dit rejsegods, skal du lægge din ting på et bord så de ville kunne passe ned i en kasse. Forstil dig du har en usynlig papkasse som du er ved at fylde med dine rejsesager, når dette er gjort måler du længde, højde og bredde af den samlede bunke ting, du har liggende på bordet med en lineal. Brug denne simple formel: 
 
længde x højde x bredde = rumfang. 
Eksempel: 50 cm x 10 cm x 30 cm = 15.000 cm3. 
 
Derefter fjerner du de 3 cifrer fra højre side og nu har du tallet i liter. I vores eksempel er tallet 15 liter. Nu har du beregnet rumfanget af dine rejseting i liter og du kan direkte sammenligne med producentens oplysninger om rumindholdet i rygsækken.
 
Vægt af rygsæk og indhold
På samme måde som tidligere er vi nødsaget til at lave en lille test og denne gang skal vi finde vægten af vores rejsegods. Det nemmeste er at smide det hele i en sort skraldesæk og hoppe op på en badevægt. (Husk at trække din egen vægt fra). Det kan godt være, at du ønsker at medbringe en masse ting i din rygsæk men spørgsmålet er, kan din fysik klare det? Der er kun en måde at finde dette svar på, og det er ved at prøve. Lån en rygsæk som minder om den model du ønsker at købe, pak den som anvist med det antal kilo som du planlægger at drage af sted med. Du vil efter få kilometers vandring få en fornemmelse af, om din fysik kan holde til hele turen. Får du problemer, er der kun to mulighed, medbring mindre vægt eller træn din krop og ryg så den kan modstå presset. Når du køber ryksækken, kan du ofte se producentens anbefalinger til vægtindhold. Sidst og ikke mindst; husk at rygsækken også vejer med i den samlede vægt. Så har du god let rygsæk kan du naturligvis bære mere.
 
Materialevalg ved køb af rygsæk
En anden ting du skal være opmærksom på, er materialevalget for rygsækken og nogle af de parametre du skal vurdere ved valget af rygsækken er:
 
• Slidstyrke af stof og syninger
• Holdbarhed af ramme og spænder
• Vandafvisning
• Holdbarhed af lynlåse og remme
• Den må også godt være lidt pæn
 
Med hensyn til det at rygsækken udsætte for vand skal du vide, at der normalt ikke findes vandtætte rygsække, men at de som oftest kun er vandafvisende. Har du brug for 100% sikkerhed for at holde dit tøj tørt, skal det pakkes i separate fryseposer med en stram elastik som lukning. Vådt tøj kan være meget meget tungt og ubrugeligt som skiftetøj. Har du vådt tøj, kan du tørre det om natten ved et bål, eller på en tørresnor. Om dagen når du er på vandring, kan du bruge ydersiden af din rygsæk som tørrestativ. Dette er specielt godt til våde sokker. Du bør aldrig pakke vådt tøj i plastposer, da der kun går få timer før det begynder at lugte grimt. Materielvalg og kvalitet hænger ofte samme. En lille regel her er, at pris og kvalitet også hænger sammen, så vil du være sikker på at få en god kvalitet, skal du nok vælge en rygsæk fra et af de anerkendte mærker.
 
Ergonomiske rygsække
At få rygsækken til at sidde korrekt på din ryg, kan være lidt af en udfordring. Balance, vægtfordeling og kropskontakt er nogle af de parametre, du skal være opmærksom på. Skulderstropper, hoftebælte og alle støtteseler skal kunne reguleres. Husk at på de varme dage, har du mindre overtøj på og derfor skal dine seler på rygsækken kunne tilpasses. Den bedste måde at tilpasse din rygsæk til din krop, er ved at pakke den korrekt og derefter begynde justeringerne. Gå en tur, juster og gentag. Såfremt du har mulighed for at prøve flere ryksække med vægt i, er dette at fortrække. En rygsæk skal have en god polstring alle steder, hvor den har kropskontakt. Dette gælder specielt der hvor belastningen er størst, det vil sige skulderne. Det er vigtigt, at du anskaffer dig en rygsæk med en brystrem, da denne sikrer en bedre fordeling af vægten fra skulderpuderne. Husk at det afgørende er, at din rygsæk er afstemt i forhold til din krop. 
 
Pakning af rygsæk
Uanset om det er første gang, du pakker rygsæk eller du har gjort det hundredevis af gange før, er der nogle teknikker til pakning af rygsækken, der vil gøre turen meget bedre og lettere for dig. Disse punkter kan bruges som en lille vejledning, når du pakker rygsækken:
 
• Adgang
• Balance
• Kompression
• Strømlinet
 
På en tur som er kort eller lang, skal du have let adgang til dit grej i rygsækken. Du kan få brug for: regnfrakke, ekstra tøj, vand og mad. Hvordan du lettest kan du komme til dine ting afhænger af, hvordan du har organiseret og pakket din rygsæk. Som et generelt princip er det vigtigt at have let adgang til alt, du måtte skulle bruge i løbet af en dag. Du bør pakke din rygsæk på en sådan måde, at du altid ved, hvor alt er i rygsækken og så du kan finde det med det samme, selv i mørke. 
Det første jeg gør, når jeg skal pakke min rygsæk, er at sætte alt, hvad jeg skal have med mig ud på gulvet. På den måde kan jeg se, hvad jeg har og jeg ved derfor, hvad der er i rygsækken. Derefter begynder jeg at prioritere det udstyr, som jeg har brug for i løbet af dagen, så det kan være i toppen af ​rygsækken, mens udstyr jeg har brug for om natten, eksempelvis når jeg er nødt til at slå telt op og gå til ro, kan ligge længere nede i rygsækken. Et godt eksempel på udstyr, som skal være let tilgængeligt, kan være solbriller, solcreme, varmt tøj, kort, kompas, førstehjælp kit, mad og vand. Hvis der synes at være en risiko for regn, vil jeg også lægge regntøj i toppen af rygsækken. Normal pakker jeg regnfrakken længere nede i rygsækken. På ture i større grupper kan fælles førstehjælpsudstyr fordeles.
I bunden af rygsækken placerer jeg altid soveposen, ekstra sokker, madlavningsudstyr, mad og sprittabletter. Det er det udstyr jeg først får brug ved lejren om aftenen. Små ting såsom tandbørste, tandtråd, tandpasta, lille kniv, og lignende, har jeg i en lille pose så de ikke forsvinder i rygsækken. Det øverste rum i rygsækken, er et godt sted at opbevare små genstande, såsom solbriller, hat/hue, vandflaske og ekstra mad til at spise på vejen.
 
Balance
At pakke en rygsæk korrekt handler om balance. Du skal pakke det tunge udstyr så tæt på ryggen som muligt. Det er lettere at bære rygsækken, når vægten er tæt på kroppen. Du skal dog være forsigtig med ikke at gøre rygsækken for toptung eller bundtung. Med en toptung rygsæk vil det føles som om rygsækken overtager kontrollen med dig og du vil svaje sidelæns. Med en bundtung rygsæk, er du er nødt til at læne dig frem for at holde balancen, når du går. Du skal forsøge at pakke det tungeste udstyr lige over, eller under skuldrene, så tæt som muligt på rygraden. For at opnå en god balance i siden af rygsæk, skal du undgå at pakke tungt udstyr i den ene side, uden at pakke noget i den modsatte side.
 
Kompression
Det er vigtigt at få komprimeret indholdet i din rygsæk. Det centrale her er at presse dit grej sammen i rygsækken. Prøv også om du kan udfylde eventuelle små huller i rygsækken. Fyld mad ind i madlavningsudstyret og mas vindtæt tøj sammen. At pakke en rygsæk er en kunst. Rygsækken skal ser ud som om den er solidt pakket. Der må ikke være nogen buler, der stikker ud i alle retninger.
 
Strømlinet
Måler er at få rygsækken så strømlinet som mulig. Jeg vil være en smule pedantisk her og sige: Se, om du kan undgå at hænge ting på rygsækken. Dette gælder også liggeunderlag. Frem for at rulle dit liggeunderlag, kan du folde det og placere det i ryggen af rygsækken. Du skal dog have en temmelig stor rygsæk for at gøre dette. Derudover er der mindre chance for, at du taber liggeunderlaget, eller få det beskadiget. Rygsækken vil nu have en god form. Hvis du får brug for at hænge noget udstyr på rygsækken, skal du være helt sikker på, at det er sikkert og beskyttet godt.
Den største hemmelighed ved at pakke en rygsæk er at udvikle dit eget system. Det går meget hurtigere at pakke når du ved, hvor alting skal være og alt har sin egen plads i rygsækken. Her er nogle idéer, som jeg bruger, når jeg skal til at pakke min rygsæk:
 
• En god rygsæk som er justeret til kroppen
• En mindre kompakt rygsæk til kortere dagsture og vandreture
• Et kompakt regntæt cover til at beskytte rygsækken
• Et par gode vandresko eller støvler
• Et lille og kompakt førstehjælpssæt med medicin.
• Rejsedokumenter; pas, billetter, vouchers og vigtige telefonnumre (evt. elektronisk)
• Lille lommelygte / pandelampe
• En let hat, hætte eller anden slags hoveddække
• Schweizer-kniv eller lignende praktisk værktøj
• Mobiltelefon, musikafspiller, kamera og datalagring mv
 
Rygsækkens historie
Rygsækkens historie må antages at gå helt tilbage til den tidlige stenalder, hvor stenen var det mest avancerede redskab man havde. På den tid var man jægere og samlere, og overlevede ved indsamling af spiselige planter og dyr i naturen samt jagt. Når det med stort besvær var lykkedes at nedlægge eksempelvis et rensdyr, blev dyret brækket. Det vil sige dyret åbnet og indvoldene tage ud. Den gang anvendte man det meste fra dyret og kun ganske få dele af dyret blev ikke brugt i husholdningen. De mindre dyr blev transporteret til bopladsen liggende over skulder og ryg på jægeren. Jægeren kunne gå let foroverbøjet, holde med den ene hånd om dyrets for- og bagben, hvor den anden hånd var fri. Når stenalder kvinden var ude at samle brænde og bær, kunne hun have barnet indsvøbt i et dyreskind på ryggen.
At bære ting over skulder og ryg faldt naturligt for de fleste. Det er de færreste mennesker, der er i stand til at bære mere end deres egen kropsvægt i løftede arme, men flyttes vægten derimod om på ryg og skuldre vil de fleste kunne klare opgaven. Forklaringen er simpel idet kroppens muskulatur og skelettet er bedre bygget til løfte på denne måde.
 
Rygsæk mærker:
DEUTER RYGSÆK
OSPREY RYGSÆK
ASIVIK RYGSÆK
MAMMUT RYGSÆK
BERGANS RYGSÆK
GREGORY RYGSÆK
HAGLÖFS RYGSÆK
PATAGONIA RYGSÆK
FJÄLLRÄVEN RYGSÆK
EASTPAK RYGSÆK
NORTH FACE RYGSÆK
SAMSONITE RYGSÆK
JANSPORT RYGSÆK
JEVA RYGSÆK
VICTORINOX RYGSÆK
NIKE RYGSÆK
PACSAFE RYGSÆK
OILL RYGSÆK
KONRAD RYGSÆK
 
Rygsæk guide
Ergonomisk rygsæk
Rygsæk pakkeliste
Rygsæk huskeliste
Sådan vælger du den rigtige rygsæk
Tasker online

 

 • ROMANA
 • AVIGLA
 • GRATIS FRAGT
 • GRATIS FRAGT
 • FESCA
 • BELLISA
 • FASANA
 • ATELLA
 • BELISSA
 • SANZA
 • ALTA
 • BEVAGNA
 • AVIGLA
 • BIANCHA
 • VICA
 • ANDALE
Taskers.dk © 2018