Lægetasker og Jordemodertasker

 SIDE 1  SIDE 2 - SIDE 3  SIDE 4 - SIDE 5 - SIDE 6 - SIDE 7 

Den klassiske jordemodertaske eller lægetaske, har igennem tiden udviklet sig fra et praktisk værktøj til at transportere medicinske remedier og medikamentet i, til at blive et liebhaver fænomen i mode sammenhæng. At eje og bruge en jordemodertaske eller lægetaske er stil med en markant signaleffekt.
 
En lægetaske eller jordemodertaske kaldes også for en Gladstone taske. En Gladstone taske er en lille aflang kuffert bygget over en stiv ramme, som giver tasken en god stabilitet; bunden er flad og velegnet til at sætte flasker med medikamentet på. Tasken kan åbnes som en ”mund” via en sammenklappelig metalramme i toppen og hele bunden af tasken kan nemt overskues. Alt indholdet kan nås med en hånd og taskens effektive indretning er med til at gøre den populær i medicinske kredse. 
 
Se priser på Lægetasker og jordemodertasker her
 
Den første Gladstone taske blev designet og fremstillet af JG Beard i hans læderbutik i City of Westminster i London. Beard var en stor beundrer af premierminister William Gladstone (1809-1898) så han opkaldte tasken efter ham. Lægetasken blev brugt at de praktiserende læger, når de blev kaldt på sygebesøg hos sognets sengeliggende patienter. Lægen gennemførte en diagnosticering og vurderede, om patienten skulle flyttes til et hospital - selvfølgelig under hensyntagen til, om patienten kunne betale. Indholdet i en lægetaske kunne eksempelvis omfatte stetoskop, otoskop (at se ind i øregangen), samt medikamenter med varierende effekt. 
 
I 1800-tallet udvikledes den organiske kemi sig. Organisk kemi er den gren af kemi, der beskæftiger sig med molekyler, der indeholder kulstof (carbon), såkaldte organiske forbindelser. Denne gren af kemien kaldes organisk, fordi man troede, at de organiske stoffer kun kunne dannes af levende organismer og ikke syntetisk i et laboratorium. Udviklingen blev af stor betydning for medicinen og indholdet i lægetasken. Det startede med, at den tyske farmaceut Friedrich Sertürner fremstillede det smertestillende og søvndyssende stof morfin i 1804 og navngav det efter den græske gud for søvn og drømme, Morfeus. Morfinen blevet kaldt "Attenhundredetallets største opfindelse” og morfin blev hurtigt en succes. Afhængighed var ifølge et medicinsk tidskrift kun et problem for “personer med svag karakter”. Samtiden rostes produktet for at være et industriprodukt, der kunne produceres uden de variationer i styrken, der ellers blev betragtet som et problem ved naturstoffer. Inspireret af Sertürners opfindelse udviklede kemikerne stribevis af nye stoffer som kodein (1832) og atropin (1833), og midt i århundredet kunne en lægetaske indeholde et udvalg af tusindvis af forskellige, dulmende stoffer. Sidste halvdel af 1800-tallet blev et gennembrud for bekæmpelsen af infektioner. Semmelweiss fandt at håndvask med klorvand nedsatte dødeligheden på fødegangen, når lægerne vaskede sig før de gik fra obduktionsstuen til fødeafdelingen. Ved at omvikle et åbent skinnebensbrud med stof gennemvædet med karbolsyre (fenoler) kunne en patient reddes fra en dødelig infektion. Pasteur der ved sin opdagelse af levende mikroorganismer og hans undersøgelse af årsagen til infektion hos silkeorme, førte til idéen om bakterier som årsag til sygdom hos mennesker. Dette blev fulgt op af Koch som isolerede tuberkel- og kolerabakterierne. 1900-tallets største opdagelse var nok fundet af pencilen (antibiotika), hvorefter man omkring 1943 kunne begynde at behandle forskellige livstruende infektioner med penicillin. Efterfølgende blev antibiotika og desinficerende væsker fast inventar i lægetasken.
 
Antikke lægetasker og jordemodertaske er i dag blevet et yndet samlerobjekt. Lægetasker og jordemodertaske som har specielle rum eller ornamentik er ofte i høj kurs blandt samlere. Gamle lægetasker og jordemodertaske forhandles i stor stil på internettet og på auktioner.
 

I dag fremstilles moderne lægetasker og jordemodertasker ofte med bløde og runde kanter, da tasken ikke længere bruges til at transportere medicinflasker i. Tasken er gennem tiden gået fra at være en effektiv værktøjskasse for læger og jordemødre til at blive et fænomen i modeverdenen.
Jordemortasken har været flittigt brugt i både film og bøger.  En af de mest kendte fortællinger, hvor jordemortasken indgår, er fra filmen "Mary Poppins", hvor Julie Andrews flyver over himlen med en paraply i den ene hånd og en jordemortaske i den anden hånd. I flere filmversioner af Sherlock Holmes er Dr. Watson udstyret med en lægetaske under efterforskningen af mystiske mord. Igennem de seneste år har BBC produceret en række romantiske serier om livet på landet og intrigerne blandt landsbybeboerne. Her er landsbylægen altid udstyret med den klassiske lægetaske, når han er rundt på hjemmebesøg. Men nok mest kendt i Danmark er Keld Jensen, gift med Yvonne, som sammen har drengen Børge. Keld har med sin bange og nervøse adfærd, været med til at gøre jordemortasken kendt igennem de mange Olsenbande film.
 
Jordemodertasker
 
Jordemødre var i gamle dage gifte kvinder eller enker, der selv havde fået børn og som med deres erfaring kunne hjælpe ved fødsler. Helt tilbage fra middelalderen, kendes der til uddannelse af jordemødre, hvor jordemødre gennemgik en form for mesterlære, hvor de fik en praktisk og religiøs uddannelse og efter endt uddannelse kunne kalde sig for jordemor. Datidens jordemortasker har haft et meget begrænset indhold sammenlignet med en moderne jordemortaske, som i dag er suppleret med komplette pakkelister.
 
Med tiden blev jordemødrenes uddannelse og status gradvist forbedret og udstyret i jordemortaskerne mere målrettet og bedre. Et af de instrumenter der var kommet i jordemodertasken var et perforatorium. Perforation er et indgreb, der blev foretaget i situationer, hvor kvinden ikke var i stand til at føde barnet. Lægen eller jordemoren var tvunget til at tage et valg mellem barnet og moderens liv, når en fødsel ikke kunne gennemføres. Som udgangspunkt blev moderens liv vægtet højre og barnet måtte lade livet for at moderen kunne overleve.
 
Såfremt du er lidt sart skal du nok ikke læse resten!
Man gennemborede (perforerede) derfor fosterets hjerneskal med et perforatorium, og udtømte indholdet af hovedet, herefter kunne man knuse kraniet og trække fosteret ud som en korkprop af en flaske vin. I tidens løb er der konstrueret og benyttet mange forskellige former for perforatorier og moderne jordemodertasker er blevet suppleret med sakse og tænger.

Husk at Jordmortaske staves Jordemortaske ( med e )

Læs mere om:

Tasker

Lædertasker

Dametasker

Skindtasker

Håndtasker

Skuldertasker

Modetasker

Vintage tasker

Punge

Taskeguide

 • ROMANA
 • AVIGLA
 • GRATIS FRAGT
 • GRATIS FRAGT
 • FESCA
 • BELLISA
 • FASANA
 • ATELLA
 • BELISSA
 • SANZA
 • ALTA
 • BEVAGNA
 • AVIGLA
 • BIANCHA
 • VICA
 • ANDALE
Taskers.dk © 2018