Skoletasker og Skole Tasker

 SIDE 1  SIDE 2 - SIDE 3  SIDE 4 - SIDE 5 - SIDE 6 - SIDE 7 

SKOLETASKER GUIDE - Vælg den rigtige skoletaske

Står du og skal vælge en skoletaske i ”samråd” med dit barn, så kan du have et stort problem! – men det var du nok klar over inden du læste det her. Dit barns og dine prioriteringer er næppe de samme; du ønsker en praktisk og ergonomisk korrekt taske til en rimelig pris. Dit barn ønsker en ”Savage taske, der styrer for vildt ” - oversat tror jeg det betyder noget i stil med: Noget der ser godt ud og som kammeraterne også synes er pænt.
 

Reklame: SE OVER 200 tasker her !!! - Smukke lædertasker som er håndsyet af det fineste Italienske skind. TOP Kvalitet - God pris !!!

Du skal begynde med en strategi. En strategi er et middel til at nå et mål - i en situation hvor udfaldet desværre også afhænger af andre personer og det vil i dette tilfælde sige dit barn.
 
En god strategi kunne begynde med, at du definerer dine krav dvs. funktion og formål med tasken. Du skal gøre dig klart, hvad tasken reelt skal bruges til. En kravspecifikation til en skoletaske kunne eksempelvis se sådan ud:  
 
· Hvor mange bøger skal der være i den
· Hvor langt skal den bæres 
· Forventet vægt af indhold
· Hvad er der råd til
· Skal den kunne tåle regn
· Skal der være rum til gymnastiktøj, madkasse  og mobil
· Hvor længe skal den holde, skal tasken kasseres næste år  
· Skal den bruge i vintermørket - Reflekser 
 
Nå du har fået et klart billede af de ydre krav til skoletasken, kan du begynde at se på nogle af skoletaskens funktioner.  Det kunne være materiale valg, kvalitet, er lynlåse tildækkede, så der ikke trænger vand ind, er skoletasken vandafvisende samt let og lavet af slidstærkt materiale.
 
Det vigtigste af alt er dog ergonomien i en skole taske  
 
Ergonomi kommer af de græske ord Ergon = "arbejde" og Nomia = "tildele", og betyder i vores sammenhæng noget med korrekt arbejdsindretning. Det handler kort sagt om, at en skoletaske er møgtung og at børnene får skæv ryg af at slæbe bøger frem og tilbage fra skole. Såfremt det er muligt at planlægge sig ud af problemet med skoletaskens vægt, er dette selvfølgelig at foretrække; det vil sige, kan nogle af bøgerne blive på skolen i et skab, vil dette være at fortrække. Desværre har børn ikke en fuldtudviklet semantisk hukommelse, som sætter dem i stand til at forstå, at skal man lave lektier hjemme, skal man huske af få sine bøger med hjem. Så i praksis bliver bøgerne slæbt frem og tilbage fra skole hver dag; også de bøger, der ikke skal bruges den pågældende dag.  De overskudsagtige forældre har dog et godt middel til at undgå dette, det hedder; Kontrol. Kontrollen består i, at den voksne dagligt gennemfører en inspektion af skoletaskens indhold, som tager udgangspunkt i skoleskemaet. Kontrollen af tasken er et godt redskab til sikre, at barnet har de fornødne bøger og redskaber med sig; herunder spidsende blyanter, viskelæder, madpakke, lommeregner, smartphone etc.
 
Tilbage til ergonomien - ryg, led og blodomløb er nogle af de ting, vi skal beskytte hos barnet. Det bedste for barnet vil, se med en ergonoms øjne, nok være at en af forældrene transporterer den alt for tunge skoletaske til og fra skole. Dette vil dog på et senere tidspunkt kunne give voldsomt bagslag i forhold til fænomenet voksenliv/curlingbørn, men det er en anden historie. En rigtig god løsning er at bruge en ”pensionistvogn” eller kabinekuffert, der er en trolley på to hjul som barnet kan trække bag sig. Denne løsning skåner ryggen og giver plads til mange bøger; ulempen kan være, at den er lidt besværlig ved offentlig transport og længere gå afstande. Kabine-kufferten har nok ikke den store appel til teenagere og det vil derfor nok være håbløst at foreslå en kabine-kuffert.  Ikke desto mindre bør du spørge, bare for at se teenagerens ansigtsudtryk. 
At transportere skoletasken bag på cyklen vil også kunne fungerer godt, så længe det bare gøres forsvarligt. Løse remme kan blive viklet ind i hjulene og foråsage ulykker. Vi skal samtidig huske, at vore børn ikke er lavet af glas og transport af begrænsede mængder er med til at motionere barnet og styrke muskulaturen.  Et populært og fornuftigt valg af skoletaske kunne være rygsækken. Den rigtige rygsæk skåner barnet for et skævt træk og er samtidig socialt acceptabel blandt klassekammeraterne.
 
En anbefaling - rygsækken som skoletaske
 
En rygsæk skal passe til barnets krop gennem hele skoleforløbet. Det er derfor nødvendigt at udskifte den, når barnet vokser. Skoletasken må maksimalt veje 15 procent af barnets vægt – med indhold. Det vil sige, at vejer dit barn 40 kg må den fyldte skoletaske ikke veje mere end 6 kg. Det kan være en fordel at vælge en let rygsæk, så der er plads til flere bøger. En tung taske belaster ryggen unødigt.
Udformningen skal være af fast anatomisk polstring, der beskytter ryggen mod hårde genstande i rygsækken. Rygsækkens form bør være lavet efter ryggens former. Undgå hårde og firkantede rygsække. En rygsæk bør ikke være bredere end barnets ryg. Dette skyldes, at det er hoften og de stærke muskler i ryggen, der skal bære vægten af tasken. Hvis rygsækken er for bred, vil tyngdepunktet flyttes og belastningen vil være uhensigtsmæssig i forhold til ryggen. Skulderstropper skal være brede og polstrede. Barnet skal selv kunne indstille stropperne, alt efter om det har overtøj på eller ej, så tasken altid sidder korrekt på ryggen – og ikke hænger nede ved numsen. For at hjælpe dem skal du vejlede, hvordan man indstiller og bruger skoletasken mest hensigtsmæssigt, så der er mindre risiko for ryg gener og smerter.  
 
Husk:
 
· Vælg tildækkede lynlåse, så der ikke trænger vand ind. Vælg vandafvisende, let, slidstærkt materiale
· En god rygsæk skal kunne fordele vægten og være let at pakke rigtigt
· Køb ikke for stort - rygsækken skal passe og have størst mulig kontakt med ryggen
· Køb en rygsæk, der er produceret af et firma, der er vant til at lave rygsække
 
Håndtasker, muleposer og indkøbsnet som skoletasker 
 
Det kan generelt ikke anbefales, at der bruges håndtasker, muleposer og indkøbsnet som skoletasker, da de giver et skævt træk i kroppen. Børn og voksne er ofte ikke opmærksomme på, hvor meget en forkert taske og forkert brug af skoletasken i løbet af deres skoletid kan belaste børnenes rygge. Langt over 1.000.000 mennesker i Danmark har i årenes løb fået kiropraktisk behandling - de fleste på grund af problemer i lænden så det er noget, der skal tages seriøst. Har dit barn rygproblemer så søg læge og følg lægens anvisninger - heldig vis kan rygproblemer oftest trænes væk.  Er der tale om få og lette skolebøger, kan en skuldertaske eller håndtaske dog bruges. 
 
Pakning af skoletasken 
 
Planlæg pakning af tasken sammen med barnet, så alt indhold får en fast plads. Gør det til en god vane at rydde op i tasken – hver dag. Pak kun det, der skal bruges den pågældende dag. Det gør skoletasken fysisk lettere og en del nemmere at finde rundt i. Pak bøger i rummet helt op ad ryggen og fyld først vand i vanddunken på skolen – det sparer på vægten. Sørg for, at gymnastiktasken ikke har stropper eller snore, der er så lange, at de kan komme ind i cykelhjulet, når skoletasken ligger på bagagebæreren. For at give den bedste vægtbalance, skal store tunge ting pakkes langs ryggen. Det kan derfor være en fordel at vælge en taske med rumopdeling. Vægt der er placeret tæt på ryggen, hiver og trækker mindre i ryggen.  Hav kun de nødvendig ting med og de tunge ting i toppen af tasken eller tættest til kroppen. Gymnastiktøj skal ind i tasken. Det skal ikke hænge uden på tasken, da det forøger trækket på rygsøjlen mange gange sin vægt. I stedet for at have ét sæt regntøj, som barnet slæber med fra skole til fritidshjem, så køb to billige, som kan hænge hvert sted. Det kan også gælde f.eks. hjemmesko, sandaler og kinasko.
 
Sidst og ikke mindst: Bær rygsækken på begge skuldre – det er derfor, den har to stropper.
 
Generelt er penalhuse alt for store. Et pølsepenalhus med få redskaber og blyanter er rigeligt, så børnene ikke skal bruge en masse tid på at vælge. Efter kort tids brug vil et penalhus oftere forsumpe, ting vil mangle, tuscher virker ikke, spidsen på blyanter er knækket, etc. Det er derfor nødvendigt at kontrollere, at indholdet i penalhuset er i god stand. Det vil sige periodisk eftersyn og kontrol. Husk at er der matematik på skemaet, skal der være en passer og en vinkelmåler.
 

Køb af skoletaske
 
Skoletasker koster 300-800 kr. og de dyre skoletasker er også de bedste. Du kan sagtens købe skoletasker online, da der generelt er penge at spare, men du må aldrig købe en rygsæk til dit barn som ikke har været prøvet først. 
 
Tasker til børn er den rene gift
 
En undersøgelse af ti bløde børnetasker har vist at fire af de ti tasker indeholder ftalater. Ftalater (som udtales talater) er den mest anvendte plastblødgører i verden. Ftalater er en gruppe af kemikalier, der har været anvendt i mere end et halvt århundrede. Ftalater er plastblødgørere og desværre hormonforstyrrende eller er mistænkt for at være det. Stofferne som bliver brugt til at blødgøre plastik kan påvirke vores evne til at få børn. I Danmark er det gjort et stor stykke arbejde for at komme Ftalater til livs, men de forekommer stadig i store mængder i vores dagligdag. 
 
Anbefalingen er, at når du køber produkter, som børn kan komme i direkte kontakt med, skal du undgå produkter, som indeholder blødt PVC. Risikoen for, at PVC indeholder ftalater er større end for andre materialetyper. Husk Ftalater forekommer ikke kun i skoletasker, men kan være tilstede i alle former for blød plast. Så du bør nok gennemgå hele penalhuset, børneværelset og garderoben for stoffer med PVC indhold. Nu ved du, hvad du skal lave den næste weekend. PAUSE – Du er nu ca. halvejs i denne artikel og trænger til sikkert til en pause, så jeg vil anbefale dig at besøge Taskers.dk og checke nogle af de nye smukke håndlavede modetasker, der netop er kommet i butikken.
 
Her er en liste fra Forbrugerkemi.dk med skoletasker uden ftalater, bisphenol A, polyfluorerede stoffer og PVC:
 
Fjällräven – Kånken
Fjällräven - Kånken Mini og Maxi
Fjällräven - Kånken Big
Fjällräven - Kånken 13'', 15'' og 17''
Fjällräven - Save The Arctic Fox Kånken
Contrast - Skoletaske til drenge
Contrast - Skoletaske til piger
The Top-Rated Company ApS - skoletaske
 
Huske liste
 
Der er rigtig mange ting at huske på, når skoletasken skal indkøbes, så jeg har lavet en liste som du kan udfylde, inden du kaster dig ud i køb af en skoletaske. Du kan printe denne liste og sætte plus og minus ud for de enkelte punktet, når du vurderer en taske:
Specielt for rygsække:
 
Venskaber er en vigtig del af børn og unges liv, og det rigtige tøj kan skabe et tilhørsforhold til vennerne. Teenagernes higer efter moderigtige ting, som giver både status og sikrer dem en plads i fællesskabet. Det er meget tydeligt, at de ting de ønsker sig mest, er det der giver dem størst status.
 
Man kan godt kalde børn og unge for sociale forbrugere, eftersom deres indkøb tager udgangspunkt i at dække et socialt behov frem for et funktionelt behov. Så ergonomisk korrekte tasker har ikke en chance, hvis de ikke kan accepteres af teenagerne. Kun de ”stærke” unge, som har et højt selvværd, vil kunne vælge en skoletaske, som ligger uden for referencegruppens (vennernes) accept. Reklamer påvirker selvfølgelig også børn og unges valg af skoletasker, men er ofte sekundært i forhold til vennens accept.    
 
Så husk, at vi hverken skal eller kan tvinge en møggrim ergonomisk korrekt rygsæk op på ryggen af vores børn. Tvinger du dit barn til at bruge en ”grim” risikerer du, at den ikke vil blive brugt efter kort tid eller i værste fald at dit barn bliver udsat for mobning. 
 
De fleste børn og voksne har en holdning til og mening om hvad kvalitet er. Men kvalitet kommer i høj grad an på øjnene, der ser og er således ganske subjektivt. Det handler i bund og grund om, at vi må finde en løsning, hvor begge interesser kan blive tilgodeset. 
 
Sådan gør du når du skal vælge en skoletaske: 
 • Lav en kravspecifikation for skoletasken sammen med dit barn
 • Find ud af, hvad venner bruger som skoletaske og om de kan bruges
 • Gennemsøg internettet for mulige skoletasker
 • Besøg diverse butikker og prøv skoletaskerne
 • Læs anmeldelser af skoletasker på nettet 
 • Start processen i god tid - panikkøb er noget skidt
Her er nogle producenter af skoletasker:
 
· LEGO skoletaske
· Coop skoletaske
· Jeva skoletaske
· Fjällräven skoletaske 
· Top-Toy skoletaske
· Panino skoletaske
· Contrast skoletaske
· The Top-Rated Company ApS skoletaske
· Ticket to heaven skoletaske
· Diddlina skoletaske
· Spejder Sports skoletaske
· Eastpak skoletaske
· Bergans skoletaske
· DIDDL Skoletaske
· Eastpak skoletaske
· Haglöfs skoletaske
· Hello Kitty skoletaske
· JEVA skoletaske
· Paul Frank skoletasker
· Ticket to Heaven skoletasker
· TOPmodel skoletasker
· Quiksilver skoletasker
 
 • ROMANA
 • AVIGLA
 • GRATIS FRAGT
 • GRATIS FRAGT
 • FESCA
 • BELLISA
 • FASANA
 • ATELLA
 • BELISSA
 • SANZA
 • ALTA
 • BEVAGNA
 • AVIGLA
 • BIANCHA
 • VICA
 • ANDALE
Taskers.dk © 2018